Bekæmp ensomhed med litteratur: Læseforeningen søger nye læseguider til at læse med ældre i Aarhus, Odense og København
Læseforeningen søger frivillige læseguider på tværs af landet til at gøre en forskel for ældre, der savner et fællesskab. Ved at skabe stærke læsefællesskaber kan du som læseguide være med til at styrke livskvaliteten og skabe øget trivsel for ældre. Måske er det noget for dig eller en du kender?
Hvad er et læsefællesskab og din rolle som læseguide
Et læsefællesskab er en gruppe, der mødes hver eller hver anden uge. Alt afhængigt af hvor du læser, vil du enten indgå i allerede eksisterende læsefællesskaber eller være med til at etablere helt nye. Du kan læse alene eller dele gruppen med en anden læseguide.
Som læseguide udvælger du til hver læsegang en tekst og et digt, som du læser højt. Du holder pauser i oplæsningen og stiller åbne spørgsmål, som skaber rum for samtale om stort og småt. Til læsningerne er der nemlig ingen rigtige eller forkerte tanker og følelser. Hverken om de tekster, vi læser, eller de erfaringer, vi hver især medbringer.
Der er ingen forberedelse for deltagerne i læsefællesskaberne og det forudsætter ikke særlig viden om litteratur på nogen måde - kun lyst til at læse sammen og et åbent sind. Som læseguide er du således med til at skabe meningsfulde møder og nye relationer mellem mennesker med udgangspunkt i skønlitteraturen.
Læs mere om vores arbejde, læseguideuddannelse og metode. Du kan også læse et infoskriv om ensomhed her.
Vi tilbyder:
En 3-dages uddannelse i metoden guidet fælleslæsning
Et match med en læsegruppe, som du læser med en gang om ugen i dagtimerne
Et dynamisk frivilligmiljø! Du bliver en del af vores læseguideprogram, der understøtter dig i din praksis
Adgang til litteraturforum – et online tekstarkiv for alle aktive frivillige i Læseforeningen
Om dig:
Du er interesseret i litteratur og har lyst til at dele den med andre
Du har mod på at skabe læsefællesskaber for at forebygge og modvirke ensomhed blandt ældre
Du er en dygtig facilitator, som møder alle i øjenhøjde og med respekt
Du er mødestabil og har mulighed for at læse fast én gang ugentligt i dagtimerne
Spørgende fælleslæsning
Du har mulighed for at deltage i vores online spørgende fælleslæsning den første mandag i hver måned kl. 19.00-20.30 næste gang d. 3/2. Her kan du opleve en guidet fælleslæsning og stille spørgsmål til en af vores gode, frivillige læseguider, som kan fortælle dig meget mere om rollen som læseguide. Tilmelding hos lina@laeseforeningen.dk.
Ansøgning
For at komme i betragtning skal du udfylde en af nedenstående ansøgningsskemaer, alt ud fra hvor i landet, du ønsker at læse. Der er begrænset plads på alle tre kurser og vi går går efter først-til-mølle-prinicp. Der vil dog blive prioriteret ansøgere der allerede har prøvet at deltage i en guidet fælleslæsning.
Odense:
Ønsker du at læse med voksne med udviklingshandicap eller ældre i Odense, udfyld dette skema: Ansøgningsskema Odense, og send til caecilie@laeseforeningen.dk
Deadline er mandag den 3. marts 2025.
OBS! For at komme i betragtning skal du kunne deltage på læseguideuddannelsen fra den d. 4. – 6. april på Stenstruplund i Stenstrup.
Aarhus:
Ønsker du at læse med ældre på plejehjem i Aarhus, udfyld dette skema: Ansøgningskema Aarhus, og send til zineth@laeseforeningen.dk.
Deadline er mandag den 3. marts 2025.
OBS! For at komme i betragtning skal du kunne deltage på læseguideuddannelsen fra den 10. – 12. april 2025 uden overnatning på Hotel Marselis i Aarhus (fra torsdag formiddag til lørdag eftermiddag).
København:
Ønsker du at læse med ældre på plejehjem eller online for lejlighedsbundne ældre i København, udfyld dette skema: Ansøgningsskema KBH, og send til caecilie@laeseforeningen.dk
Deadline er mandag den 17. marts 2025.
OBS! For at komme i betragtning skal du kunne deltage på læseguideuddannelsen fra den d. 25. – 27. april på BRØK i Brønshøj.
Har du nogle spørgsmål angående opslaget eller ansøgningsskemaet, så kontakt gerne Cæcilie på caecilie@laeseforeningen.dk
Vi håber at høre fra dig!