BILLEDSERIE: EN FEJRING AF SKØNLITTERÆR EMPOWERMENT
Sidste torsdag var en stor dag for den Skønlitterære Empowerment og for os i Læseforeningen. Vi prøvede noget nyt og satte med en konference en hel dag af til at formidle, mødes og fejre alt det, vi siden 2017 har sat i gang og udviklet sammen med unge psykisk sårbare, der har været med undervejs i projektet ‘Fælleslæsning: et humanvidenskabeligt laboratorium for litteratur og social intervention (2017 – 2021)’.
Konferencen fik titlen 'SKØNLITTERÆR EMPOWERMENT OG SÅRBARE UNGELIV’. Det hele fandt sted i LiteraturHaus på Nørrebro, som dannede den perfekte ramme for alt det vi ønskede: at formidle hvad det betyder for mennesker i sårbare positioner og livssituationer at blive medskabere af fællesskaber baseret på skønlitteratur.
Fotos af Søren Zeuth
KULTURMINISTEREN ER HELT MED
Først ønskede Læseforeningens direktør Mette Steenberg alle velkommen, og herefter blev konferencen indledt med en rammesætning af den Skønlitterære Empowerment, hvor Læseforeningens programchef Helene Forsberg præsenterede programmet og tankerne, der lå til grund for at begynde at bruge skønlitteratur til at skabe empowerment for unge psykisk sårbare gennem processen ‘fra deltager til læseguide’.
Derfra tog den nye kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen over og leverede en bragende stærk tale om hvorfor skønlitteratur, kunst, kultur giver så meget mening – i sig selv og som samlende for os mennesker. Hun talte om litteraturen som ensomhedsbekæmpende og som skaber af de inspirerende præstationsfrie rum, hvor vi kan dele mørkt, lyst, tungt og alt det andet, og bare finde glæde sammen.
Fotos af Søren Zeuth
FÆLLESSKABER OG PSYKISK SÅRBARHED
Antropolog og forsker på projektet Anne Line Dalsgård indtog scenen og fortalte om betydningen for deltagerne, afdækket gennem forskningen I projektet. Line tog os med ind i det særlige rum, der opstod i læsegrupperne, hun talte og om hvordan det er at være unge psykisk sårbare i et fællesskab, hvor skønlitteraturen er det samlende, inspirerende midtpunkt.
Sofie Kragh Müller fra Forfatterskolen PS! leverede derpå et blændende oplæg om udspringerprojektet ArtOutLoud, hvor metoden guidet fælleslæsning blev bragt i anvendelse som “fælleslæse-værktøj” af malerier på Statens museum for kunst. Strømmen gik og Sofie demonstrerede smukt at skønlitterær empowerment ikke er afhængig af power points og teknologi, i stedet leverede hun et smukt poetisk bidrag fra en en læselampe helt uden lys.
Fotos af Søren Zeuth
SKØNLITTERÆRE KULTURINITIATIVER OG FÆLLESLÆSNING
Så tog vi en gastronomisk smuttur væk fra Nørrebro gennem frokosten der bestod af Rolex fra Uganda. Da vi var landet igen, trådte Franciska Rosekilde, Kultur- og Fritidsborgmester i København på scenen og berigede os med en tale med titlen: ‘Derfor kan skønlitterære kulturinitiativer i civilsamfund styrke sårbare og udsatte unge’.
Herefter fulgte et interview hvor læseguide Sebastian der er en del af Empowerment Programmet og Anne Line Dalsgård talte med Anne Mette W. Nielsen, lektor og Ph.d. ved Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet sammen under overskriften ”Hvad er kunsten, når livet gør ondt?”. Samtalen blev suppleret af gode spørgsmål fra publikum og vi kunne nemt havde blevet ved meget længere.
Da klokken blev 14.00 delte vores næsten 65 gæster sig ud i forskellige læsegrupper og fik lov at opleve guidet fælleslæsning på egen krop, smukt fasciliteret af de gode læseguider Shaun, Sebastian og Line.
Fotos af Søren Zeuth
NY ANTOLOGI… OG TAK!
Kl 16.00 kunne man tale om “en fejring i fejringen”, da vi afholdt reception for Læseforeningens nyudgivne antologi ‘Græsset er underligt højt for mig’ der er et produkt af projektet ‘Fælleslæsning: et humanvidenskabeligt laboratorium for litteratur og social intervention (2017 – 2021)’. Antologien består af 30 skønlitterære tekster der særligt har berørt eller vakt interesse hos vores deltagere i læsegrupperne for unge psykisk sårbare. Mette Steenberg, Direktør i Læseforeningen og forskningsleder af Empowermentprojektet, introducerede antologien - og vi skålede!
Vi sluttede endeligt af med en skøn fællesmiddag med mad fra Send Flere Krydderier særligt for de som har været helt tæt på projektet gennem de sidste 4 år. Tak til alle som var med til at gøre dagen helt fantastisk, tak til alle som har spillet både en stor og en lille rolle i projektet og tak til LiteraturHaus for at lægge hus til en virkelig dejlig dag. Tak til Velux Fonden for at gøre projektet muligt og tak til Dansk Ungdoms Fællesråd for at realisere arbejdet med antologien. Tak!