BORNHOLM, BORNHOLM, BORNHOLM: LÆSEFORENINGEN OG DEN SKØNLITTERÆRE AKTIVISME PÅ FOLKEMØDET 2022

På dette års Folkemøde på solskinsøen var vi med for at fejre den skønlitterære civilsamfundsindsats! Et af målene for Folkemødet i år var at tiltrække langt flere unge med henblik på øget demokratisk engagement og deltagelse. Det støttede vi op om ved at medbringe en hel flok skønlitterære aktivister. Gennem en række arrangementer satte vi desuden skarpt fokus på ungedrevne involveringsformer, civilsamfundsløsninger og kreative veje til at modvirke ulighed og mistrivsel og styrke unges stemme og tro på en fremtid og et godt samfund at leve i. Tak til Folkemødet og Danmarks Lærerforening for at invitere os ind på deres scener. Og tak til vores skønlitterære aktivister for at tage med og dele deres perspektiver på skønlitterært samfundsengagement!

Rummet er det øje, jeg ønsker at spejle mig i I bombardementet af spændende arrangementer overalt på øen, forsøgte vi hos Læseforeningen at skabe skønlitterære frirum. Blandt andet på Røgeriets Scene torsdag aften hvor vi inviterede til ’Skønlitterært Aftenshow for unge aktivister’. Det blev en poetisk lomme midt i mylderet, med en sej flok deltagende unge fra hele landet, som kastede sig ind i en samtale om skønlitteraturen. ”Rummet er det øje, jeg ønsker at spejle mig i.” var en af de skønlitterære sætninger vi talte længe om, såvel som at vi diskuterede hvordan man ”skyder op som et hidsigt mineral.” Begge sætninger er fra Siri Ranva Hjelm Jakobsens bog ’Havbrevene’ – en favorit i vores læsegrupper og jo helt oplagt at læse med bølger og havskum som baggrund.

Fredag fortsatte vi de gode snakke i debat kl. 11.15 på Kulturens Plads om: ’Hvordan gør vi læsning til et spørgsmål om trivsel?’ Dit var de gode folk fra I panelet var også Tine Segel fra Forbundet for Kultur og Information, Mette Deding fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd og Børns Vilkår og Ida Kongsø fra Kommunernes Forening for Læringscentre. Her var Jes Stein Petersen vært for debatten, og indledte med et spørgsmål til Helene Forsberg fra Læseforeningen, om hvordan vi i Læseforeningen ”arbejder for at ændre verden med skønlitteratur” – hans ord, men vi modsiger ham ikke!

Morgenfest for skønlitterære aktivister
Lørdag skød vi dagen i gang med et brag en ’Morgenfest for skønlitterære aktivister’ hvor vi skålede i morgenjuice kl. 10.30 på Kilppescenen sammen med et fedt aktivistisk panel bestående af Mathias Findalen fra Tuborgfondet, Anna Asghari fra UNGDOMSBUREAUET, Simon Rosenstand fra Tænketanken Fremtidens Biblioteker og tre af vores egne skønlitterære aktivister Shaun Butters, Cansel Keskin og Thore Davies. Den skønlitterære morgenfest var desuden en fejring af vores nye treårige bevilling fra Nordea Fonden til at arbejde fokuseret med skønlitteratur som virkemiddel i ungedrevet aktivisme og civilsamfundssektoren som en platform for ungedrift og samfundsengagement.

Behov for skønlitterære frirum og plads til involvering Igen i år forlod vi Klippeøen med så meget god energi på vores fremtidige arbejde. Der er enorme samfundsudfordringer, ingen tvivl om det, og der bliver ikke mindre behov for skønlitterære frirum der kan bidrage til at overkomme de mange barrierer for at involvere på tværs af sociale lag og skabe gode muligheder for alle unge. Der er stadig for mange unge som oplever ikke at være med og have indflydelse. Og for mange som tynges af et meget stort ansvar for deres omverden og manglende tro på en positiv fremtid. Men bekymringer og alt det som der er at tage fat på til trod, var det fedt at opleve at Folkemødet er blevet bredere involverende og ikke mindst ungeengageret! Tak til alle vores dygtige skønlitterære aktivister og læseguider som tog med os og agerede repræsentanter for det essentielle ungeengagement i en fælles demokratisk samtale.


Tak til Center for Frivilligt Socialt Arbejde for at invitere på en skål for civilsamfundet og til Tænketanken Fremtidens Biblioteker og Michel Steen-Hansen og andre kræfter omkring #kulturensplads. Tak også til de mange andre som på Folkemødet satte fokus på ulighed i sundhed, folk i udsatte positioner, ensomhed og psykiatri, og civilsamfundsløsninger til at arbejde for et bedre og mere bredt involverende samfund.

Vi glæder os allerede til næste år, hvor vi igen vil være med vores skønlitterære svar på nogle af samfundets sværeste problemer!

Forrige
Forrige

INVITATION TIL LÆSEFORENINGENS SOMMERSKOLE FOR FRIVILLIGE LÆSEGUIDER

Næste
Næste

VIL DU GØRE EN SKØNLITTERÆR FORSKEL OG LÆSE MED ÆLDRE OG YNGRE SENIORER PÅ PLEJEHJEM OG BIBLIOTEKER I KØBENHAVN?