Event 11. november: Skønlitterær klimaaktivisme på Christiansborg!

Læseforeningen har slået dørene ind til Christiansborg og du er inviteret med! Kom til en eftermiddag i klimaets tegn og mærk litteraturens grønne forandringspotentiale på egen krop! Det er den 11. november fra 16 - 18 i provianthuset og alle er velkommen! OBS! (kræver tilmelding og der er begrænsede pladser, læs mere nederst på denne side).

Vi møder klimakrisen overalt, i nyhederne, i politik, måske ved middagsbordet. Dårlige nyheder dominerer den offentlige debat, og klimakrisen er måske den dårligste nyhed af dem alle. Det paradoksale for mange er, at vi hører, men forstår ikke, vi læser, men mærker det ikke. Med vores fornuft ved vi, at klimaforandringerne sker, men følelsesmæssigt påvirker det os ikke, eller også påvirker det os så meget, at vi bliver angste og handlingslammede. Med litteraturen kan vi prøve at sætte ord og fortælling på klimavidenskabens grafer og tal. Litteraturen kan med andre ord gøre klimakrisen til et følelsesmæssigt og personligt anliggende, som gør det nemmere at forholde sig til tal og konsekvenser. For når problematikken kommer i øjenhøjde og indenfor rækkevidde, så kommer omsorgen for klimaet helt af sig selv.

Til skønlitterær klimaaktivisme på Christiansborg vil vi lade publikum, politikere og forfattere mærke litteraturens forandringspotentiale på egen krop i fællesskab.  

På scenen analyserer forfatter Rasmus Daugbjerg en klimarapport, som klimaminister Lars Aagaard har udvalgt og taget med. Gennem den narrative analyse bliver det tydeligt, hvor mange fælles træk klimarapporten deler med eksempelvis folkeeventyret og myten. Klimarapporten forvandler sig til et stykke litterær prosa, og publikum mærker effekten af den forvandlede tekst; hvordan den føles helt anderledes end den oprindelige klimarapport, og hvordan det litterære greb gør klimakrisen nemmere at forholde sig til. Ministeren vil indgå i samtale med forfatteren om, hvordan litteratur kan hjælpe os til at relatere til klimakrisen på nye måder.  

Dernæst er der guidet fælleslæsning på programmet. Publikum og politikere blandes og fordeles ud. I hver gruppe sidder en politiker, som har fået som opgave at udvælge at stykke litteratur, som betyder noget særligt for ham eller hende. Samtalerne faciliteres af læseguides, politikerne lytter, mens publikum taler om og reflekterer over teksten.   

Som afslutning samles politikerne til en panelsamtale, hvor de fortæller om deres valgte litteratur, hvordan fælleslæsningen var at opleve på egen krop, og hvilke nye tanker fælleslæsningen har givet dem.  

  

Program:

  1. Velkomst ved vært Torsten Gejl (1 min.)

  2. Intro ved klimaminister Lars Aagaard om retorik og klima med udgangspunkt i en politisk aftaletekst (10 min.) 

  3. Intro ved Rasmus Daugbjerg (5 min.)

  4. Oplæsning af klimarapport samt narrativ analyse – samtale mellem Rasmus Daugbjerg og Lars Aagaard (20 min.) 

  5. Oplæsning ved forfatter Rasmus Daugbjerg af romanen Trold (10 min.)

  6. Fælleslæsning i grupper (45 min.) 

  7. Panelsamtale, politikere på scenen (30 min.) 

 

Praktisk information:

Tid: d. 11. november 2024 kl. 16-18

Sted: Provianthuset, Christiansborg

Tilmelding: sunniva@laeseforeningen.dk (senest 4. november)

Forrige
Forrige

‘Ung, skrivende, læsende i en verden der brænder’ - 6 ugers workshopforløb og fællesskab på Godsbanen i Aarhus for unge med særlig interesse for litteratur

Næste
Næste

I litteraturen er du aldrig alene: Vi søger frivillige læseguider til online læsefællesskaber for hjemmebundne ældre