Læs højt - Læs sammen: ny indsats skal inspirere udsatte og sårbare forældre til at læse højt med deres børn
Læseforeningen vil i et projekt sikre at flere småbørn får, mulighed for at vokse op med litteratur og læsning som en del af deres liv. Projektet, som er støttet af Egmont Fonden, vil tilbyde læsegrupper i Aarhus og i Syddjurs Kommune.
Tidlige læsevaner kan have indflydelse på om man klarer sig godt i skolen, viser flere undersøgelser, da læsning med selv de helt små børn både stimulerer barnets sprog og læring, samt dets sociale udvikling.
Selvom højtlæsning er vigtig, er det imidlertid ikke alle forældre, der er vokset op med en tradition for højtlæsning. For at sikre at flere småbørn i udsatte og sårbare familier får mulighed for at vokse op med litteratur og læsning som en del af deres liv har Læseforeningen med støtte fra Egmont Fonden igangsat et nyt projekt, Læs Højt – Læs sammen: Udvikling af højtlæsningspraksis i småbørnsfamilier, som skal støtte sårbare forældre i at etablere højtlæsning som praksis i egne hjem.
”Vi vil være med til at skabe en litterær kultur i hjemmene, med fokus på dem der ingen tradition har for højtlæsning eller simpelthen tænker at litteratur ikke er noget for dem. Midlet hertil er i første omgang at invitere forældrene ind i læsegrupper baseret på guidet fælleslæsning”, siger Mette Steenberg, stifter af Læseforeningen.
Læseforeningen har førhen lavet mindre projekter med forældre og børn i fokus. Blandt andet udbød foreningen i 2018 læsegrupper for forældre på barsel, hvor forældrene mødtes med en læseguide en gang om ugen og læste højt og reflekterede sammen over litteraturen såvel som over erfaringer med forældrerollen. Børn var, hvilket også er tilfældet nu, velkomne. Jacob fra Aarhus deltog i en af disse læsegrupper og fortæller:
”Midt i gylp og gråd, grineflip og gummigiraffer skabte Læseforeningens læsegruppe et rummeligt lyspunkt under min barsel med lille Pil. Vi kunne springe til og fra højtlæsningen, som det lige passede, og netop dét skabte ro og nærvær i en ellers barselsramt hjerne.”
Med støtten fra Egmont Fonden vil Læseforeningen tilbyde læsegrupper for udsatte og sårbare småbørnsforældre (med børn i alderen 0 – 3 år) i Aarhus kommune og Syddjurs Kommune. Det kan helt konkret være en enlig forælder på barsel med manglende netværk, familier med svag arbejdsmarkedstilknytning, eller det kan være familier, hvor den ene forælder er mærket af psykisk sårbarhed, ligesom det kan være familier, der grundet anden etnisk baggrund ikke føler sig hjemme i dansksprogede kulturelle fællesskaber.
Målet er, at ca. 60 – 80 forældre over en 2-årig periode vil deltage i læsegrupper og at der vil være blevet etableret højtlæsningsvaner i omkring 40 hjem, og at både forælder og barn har oplevet højtlæsningen som en positiv og relationsstyrkende situation, så de fortsætter med at læse derhjemme. Gennem læsegrupperne vil deltagerne gro læselyst og kompetencer til at læse højt med deres børn, ligesom der i læsegrupperne vil opstå fælleskaber og frirum for forældrene, der mødes.
Projektet er et udviklingsprojekt, og der vil sideløbende med selve læsegrupperne blive udviklet og dokumenteret en højtlæsningspraksis, hvor der undersøges, hvordan man som forældre engagerer barnet bedst muligt i højtlæsningsoplevelsen, og hvordan man finder ud af, hvad man skal læse, og hvordan man skaber gode oplevelser omkring læsningen generelt. Derudover vil projektets metode og resultater kunne bruges andre steder i samfundet fremadrettet.
Egmont Fonden har støttet projektet Læs Højt – Læs sammen: Udvikling af højtlæsningspraksis i småbørnsfamilier med 1.461.000 kr. Projektet vil løbe over to år, fra 2021 – 2022. Støtten er knyttet indsatsområdet med fokus på småbørn, hvor der arbejdes med, at børns første 1.000 dage bliver trygge og stimulerende. Fonden er én af initiativtagerne til Småbørnsløftet.
Er du interesseret i at blive en del af en af læsegrupperne, kender du nogen, du tænker, at gruppen kunne være god for, eller ønsker du at samarbejde på anden vis, kan du kontakte Læseforeningen på: mette@laeseforeningen.dk eller tlf: 23 24 08 76