SKØNLITTERÆRE FÆLLESSKABER SKABER BEDRE MENTAL SUNDHED
Angst, stress og depression reduceres ved at mødes om skønlitteratur og læse i fællesskab. Projekt TID TIL LÆSNING har bevist, at skønlitterære fællesskaber ud fra Læseforeningens metode Guidet fælleslæsning kan skabe bedre mental sundhed og styrket samarbejde på tværs af kommuner, forvaltninger og civilsamfund.
SKØNLITTERATUR HELER
Siden 2016 har Læseforeningen i samarbejde med Region Midtjylland, Aarhus Universitet og fem kommuner i regionen udviklet og implementeret projekt Tid til Læsning. Det er der kommet meget godt ud – først og fremmest har projektet vist, at læsegruppedeltagelse har en signifikant positiv effekt på depression, stress og angst. Deltagere med svækket mental sundhed oplever læsegruppen som en meningsfuld, tryg og stimulerende aktivitet, der bidrager positivt til deres hverdag. Desuden har deltagerne oplevet forbedret livskvalitet. Som en af deltagerne har udtalt: ”Det har bragt mig tilbage til der, hvor jeg var.” med reference til tiden før hun blev diagnosticeret med kronisk depression 10 år tidligere.
KULTUR VIRKER SUNDHEDSFREMMENDE
Da vi indledte projektet tilbage i 2016, var feltet Kultur og Sundhedsfremme nyt og uprøvet land. Nyt var det også at indgå et så ambitiøst partnerskabsprojekt på tværs af Region Midtjylland, fem modelkommuner og en civilsamfundsorganisation. I Læseforeningen fik vi med Mette Steenberg som projektleder mulighed for at stå i spidsen for at udvikle- og implementere læsegrupper for borgere med angst, stress eller depression ud fra metoden Guidet Fælleslæsning i samarbejde med biblioteker og sundhedsforvaltninger i kommunerne. Hermed har Tid til Læsning efterprøvet og bevist gennem et psykologisk effektstudie at den udbytte tidligere studier, her blandt andet Kultur på Recept såvel herhjemme som i Region Skåne har indikeret, kan dokumenteres videnskabeligt.
NØGLEN ER SAMARBEJDE
Projektet har desuden vist værdien i at samarbejde på tværs af kommuner og civilsamfundsorganisationer omkring sundhedsfremmende tiltag for borgere med svækket mental sundhed. Gennem samarbejde og rekruttering på tværs af forvaltninger og en efterfølgende model forankret i frivillighed er det blevet muligt at etablere et bæredygtigt tilbud, der øger livskvaliteten for borgerne, skaber bedre mental sundhed og bidrager til Regionens og kommunernes målsætninger for sundhedsfremme. I kan læse mere om projektet her og nederst på siden kan man læse rapporten digitalt eller hente den som PDF. Kunne man tænke sig et fysisk eksemplar, så kontakt os og vi ser hvad vi kan gøre.
Hør Mette Steenberg fortælle om blandt andet projekt TID TIL LÆSNING her.