BILLEDSERIE FRA TEMADAG I AARHUS: AT SKABE LÆSEENGAGEMENT HOS SMÅBØRNSFAMILIER
Læseforeningen inviterede fredag den 3. marts, i samarbejde med Det Boligsociale Team i Langkærparken i Tilst, Aarhus, til erfaringsudveksling om småbørn, familier og læsning, og ikke mindst til fejring af de sidste to års arbejde med projektet ´Læs Højt - Læs sammen´.
Formålet med dette projekt har, kort sagt, været at skabe mulighed for at børn i udsatte og sårbare positioner får mulighed at vokse op med litteratur og læsning som en del af deres liv. Dette er – og her adskiller vores indsats sig fra de fleste andre initiativer med samme fokus - foregået gennem ugentlige fælleslæsninger for forældre (og i nogle tilfælde deres børn på sidelinjen). Vi har læst noveller, romanuddrag og digte og der er blevet talt om tunge emner såvel som om det helt lette. Tanken har været at vise deltagerne at litteratur er for alle – ikke mindst dem - og at læsning kan skabe et nærværende og rart rum at være sammen i, eksempelvis med sine børn.
Thomas Medom, Rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, åbnede dagen med et politisk indspark om ulighed i læring og hans tale flettede sig helt naturligt ind i Læseforeningens direktør Mette Steenbergs præsentation af ´Læs Højt – Læs Sammen´ og i et af temadagens fokuspunkter, nemlig værdien af at arbejde med litteratur i de boligsociale områder. Ekspert i mulitkulturel litteratur Nadia Mansour talte til deltagerne på temadagen om behovet for en mangfoldig repræsentation i børnelitteraturen og til sidst hørte vi Læseforeningens boligsociale samarbejdspartner Gitte Sandbjerg Boye fortælle om værdien af at samarbejde på tværs af det kommunale og civilsamfund, dette med udgangspunkt i en fortælling fra en læsegruppedeltager i Langkærparken som ”føler hun har fundet en del af sig selv igen – noget der var blevet væk – ved at være en del af læsegruppen”.
Højdepunktet var vores lokale læseguide Hends oplæsning af eget yndlingsdigt ¨Damaskus’ på arabisk. Man kunne høre en knappenål falde og se hårene rejse sig på folks arme. Så læste Karen, vores anden lokale læseguide, Benny Andersen’s indvandrer, og spredte latter. Tak til jer begge.
Til frokost fik vi lækker frokost med mezze fra Faour – en ”falafelbiks” der først så dagens lys i et andet boligsocialt kvarter i Aarhus, nemlig Gellerup og som i dag er kendt for at have en af nordens bedste opskrifter på falafel - og en bred palette af andre lækkerier skabt af kvinderne fra vores dansk/arabiske læsegruppe i Langkærrparken.
Tak til alle deltagere for en virkelig god og givende dag med vigtige samtaler om både den erfaring der er gjort og om hvad fremtiden kunne byde på af samarbejder på tværs af indsatser.
Endeligt, ekstra stor tak til Egmont Fonden der har fået det hele til at ske.