FRIENDS FROM THE NORTH: LÆSEFORENINGEN BESØGER THE READER I LIVERPOOL

Engang før Læseforeningen var der The Reader – vores søsterorganisation der ligesom os mod nord arbejder for at bruge skønlitteratur til at skabe plads til poetisk i-verden-væren. Derfor var det også ganske særligt at rejse til Liverpool hele holdet af medarbejdere og en gruppe unge fra vores Empowerment Team for at besøge den imponerende The Reader Mansion og deltage i festivalen Gravity.

I starten af november forlod vi for en stund landet og endda unionen for at drage afsted på besøg hos vores venner i England. Formålet var at give alle medarbejdere i Læseforeningen mulighed for at møde de inspirerende folk i The Reader og indblik i de måder, der knokles på de kanter for at bringe skønlitteraturen ud mellem mennesker, hvor den virkelig gør gavn.

Samtidig var vi inviteret til at tale på The Readers nye konference Gravity og i øvrigt deltage i alle de inspirerende oplæg om skønlitteraturen og måden, den opleves, påvirker os og skaber fællesskaber. Det var en perfekt afrunding på intense dage med sammen med fokus på skønlitterær fællesskabelse og organisatorisk og menneskelig inspiration på tværs af landegrænser.

THE MANSION

The Reader og Læseforeningen er meget forskellige – ikke i formål, metode og visioner, men i den konkrete praktiske udførelse. Hvor The Reader begyndte som en Staff organisation med et væld af ansatte, lønnede Reader Leaders, begyndte vores organisatoriske historie et andet sted – nemlig som en frivillig forening.

Da vi for alvor begyndte at bygge organisation, tog vi afsæt i den frivillige forening, og satte frivillige i front til at bringe skønlitteraturen ud og leve i samfundet. Først og fremmest fordi vi så, at frivillighed kan noget særligt ift. at skabe møder i øjenhøjde og har et særligt potentiale for at invitere udsatte og sårbare ind på en tilgængelig, åben og uforpligtende måde.

En anden årsag til at udvikle en frivillig organisation er vores rødder i den danske foreningskultur, hvor der er og altid har været et kreativt, virksomt civilsamfund med et meget rigt frivilligt foreningsliv. Det gav os nogle særlige muligheder for at skabe en organisatorisk platform, hvorfra frivillige kan bringe skønlitteraturen ud og nå længere end løn til læseguider kan række.

Hvor vi engang tog afsæt i inspirationen fra The Reader i ønsket om at udvikle en organisation, der kunne skabe en bredt forankret indsats med læsefællesskaber, hvor udsatte og sårbare også kunne inviteres ind og tage del, har The Reader i dag ladet sig inspirere af frivilligmodellen og omlagt store dele af deres indsats til denne.

The Reader oplever ligesom os, at frivillige og en frivilligt baseret indsats kan noget ganske særligt i forhold til at skabe knobskydende, inkluderende, involverende læsefællesskaber, der når vidt og bredt ud. Samtidigt giver det bedre mulighed for at opbygge en bæredygtig indsats – men det kræver en organisation der uddanner, understøtter, inspirerer, forankrer og involverer!

Udover de fælles erfaringer, adskiller vores organisationer sig ret markant i højde og drøjde. The Reader driver i dag organisation fra den imponerende Reader Mansion i Liverpool, som for lidt siden var i så ringe stand, at de fleste aldrig ville have fået idéen om at totalrenovere eller var flygtet undervejs gennem den årelange proces, hvor hjemstedet var pakket i plastik.

For The Readers fyrtårn af en forkvinde, Jane Davis, var projektet ikke hverken uoverkommeligt eller skræmmende. Hun overtog den fadefærdige, svampede bygning fra kommunen mod at rejse midler til at istandsætte – og som sagt så gjort. I dag er palæet i den grønne park gennemrenoveret fra inderst til yderst og stråler som en smuk Mansion for fælleslæsning.

Det var her vi var heldige at bruge dage med The Readers staff, drikke kaffe i The Reader Café, købe bøger og souvenirs i The Reader Book Shop og besøge The Story Barn – et skønlitterært hus til børn. Konferencen blev afholdt i den gamle balsal - nu med udsigt til haven - takket være Jane, som under renovationen besluttede at vælte den gamle ydremur og åbne til det grønne.

GRAVITY

The Reader arbejder i disse år ligesom os på nye måder at involvere. Derfor var vi inviteret til at tale på deres nye festival Gravity om vores måder at involvere gennem dels vores frivillige organisering samt empowerment og ambassadørskab. Samtidig fik vi mulighed for at dele poetiske perler og præsentere vores ungeskabte antologi ”Græsset er underligt højt for mig.”

På scenen var de to foundere, Mette Steenberg og Jane Davis i samtale om deres inspiration og motivation for at udvikle Shared Reading og Guidet fælleslæsning. Derpå tog programchef, Helene Forsberg og unge fra empowerment-og ambassadør teamet over og fortalte om at bygge organisation og i praksis arbejde med skønlitteraturen som social løftestang sammen med unge, der gør en forskel for andre unge.

TAK

Vi siger tak til The Reader for fantastisk inspirerende dage, som satte vores egen heftige udvikling i relief og gav stof til eftertanke over måden vi som organisation vil udvikle, drive og arbejde med skønlitterær fællesskabelse. Ja og så fødte det nogle hede drømme om en Mansion her til lands, så fonde, private og kommuner, I siger bare til – vi er klar til at vælte mure og bygge op.

Forrige
Forrige

VI SØGER NYE LÆSEGUIDER TIL AT LÆSE MED SOCIALT UDSATTE VOKSNE

Næste
Næste

JOPOPSLAG: FRIVILLIGKOORDINATOR FOR LÆSEFORENINGENS SKØNLITTERÆRE ENSOMHEDSBEKÆMPELSE