INVITATION TIL KONFERENCE: SKØNLITTERÆR EMPOWERMENT OG SÅRBARE UNGELIV

Læseforeningen inviterer til afsluttende konference på det tværfaglige forskningsprojekt ‘Fælleslæsning: et humanvidenskabeligt laboratorium for litteratur og social intervention (2017 - 2021)’. På baggrund af projektet har Læseforeningen i dag et program for Skønlitterær Empowerment, hvor unge kan gå fra at være deltager til selv at være læseguide og lede læsegrupper for andre unge. Konferencen bliver afholdt den 7. oktober 2021, i LiteraturHaus, Møllegade 7, 2200 København.  

Nu er det blevet tid til at præsentere projektets resultater – både erfaringer, der er gjort, viden, der er skabt, fællesskaber, der er blevet til, og den forskel kunst og skønlitteratur har gjort for de involverede unge. Ikke mindst glæder vi os til at præsentere projektets frembringelser, skabt af unge psykisk sårbare for unge psykisk sårbare gennem kunst, skønlitteratur og styrkende fællesskaber. 

Baggrunden for projektet tilbage i 2017 var et ønske om at udvikle og afprøve skønlitterære fællesskaber ud fra metoden guidet fælleslæsning som en måde at skabe empowerment for det stigende antal unge, som mistrives og kæmper med sociale og psykiske problemer. I et samfund, hvor der bliver stillet stadig større og tidligere krav til uddannelses- og jobparathed, så vi et behov for at udvikle sociale indsatser, der kunne styrke de unges livskvalitet og øge muligheden for at få handlekraft i eget liv.  

Projektet er realiseret med støtte fra Velux Fondens HUMpraxis satsning i samarbejde mellem Læseforeningen og Interacting Minds Centre ved Aarhus Universitet.  

Vi håber på at se jer den 7. oktober i LiteraturHaus! 

Det er gratis at deltage i konferencen men kræver tilmelding på mia@laeseforeningen.dk. Skriv ‘konference’ i mailens emnefelt, og tilføj dit navn og eventuelle bemærkninger i selve mailen (om du er vegetar, allergier, etc.). Der er plads til ca. 60 deltagere. Tilmeldingsfrist 30. september. 

Begge videospots er skabt i forbindelse med ‘Fælleslæsning: et humanvidenskabeligt laboratorium for litteratur og social intervention (2017 - 2021).

PROGRAM

Hele dagen vil man i LiteraturHaus kunne opleve udstillingen ‘Æg + Knogle’ bestående af fotografier skabt af unge i forbindelse med projektet. 

10.00: Velkomst: ‘Skønlitterær empowerment i praksis – at udvikle en skønlitterær social intervention for og med unge psykiske sårbare’ v. Helene Forsberg, Programchef med ansvar for udvikling og implementering af Empowerment Programmet i praksis sammen med unge programdeltagere 

10.50-11.00: Tale fra den nye Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen om betydningen af kunst, kultur og civilsamfundsbaserede fællesskaber ift. at involvere unge i sårbare eller udsatte livssituationer. Hvad er det kunst og kulturen kan, som er så særligt fællesskabende – også når livet er svært?

11.00: Forskning:  

  • ‘Psykologiske perspektiver på psykisk sårbarhed og empowerment’ v. Specialpsykolog i psykiatri, Ph.d. Nicolai Ladegaard 

  • ‘Øjeblikke af poetisk nærvær: antropologiske perspektiver på forandring’ v. Lektor i antropologi Anne Line Dalsgård 

11.30: Artoutloud - et samarbejde mellem Sofie Kragh-Müller fra Forfatterskolen PS! for psykisk sårbare, billedkunstner Nina Wengel, Ph.d. Charlotte Christiansen, lektor i antropologi Line Dalsgård og Statens Museum for Kunst v. Sofie Kragh-Müller  

12.00: Frokost 

13.00: ‘Derfor kan skønlitterære kulturinitiativer i civilsamfund styrke sårbare og udsatte unge’ – tale v. Franciska Rosekilde, Kultur- og Fritidsborgmester i København

13.10: ”Hvad er kunsten, når livet gør ondt?” - Lektor i antropologi Line Dalsgård og to af deltagerne fra Læseforeningens empowermentprogram interviewer Anne Mette W. Nielsen, lektor og Ph.d. ved Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet 

14.00: Guidet fælleslæsning for alle! Ledet af deltagere fra empowermentprogrammet 

15.30: Pause  

16.00: Reception for antologien ‘Græsset er underligt højt for mig’ - Mette Steenberg, Direktør i Læseforeningen og forskningsleder af Empowermentprojektet, vil introducere arbejdet med antologien ud fra en refleksion om “hvad god litteratur er”?  

17.30: Tak for i dag

Screen Shot 2021-09-15 at 6.33.40 PM.png
 

Konferencen og udgivelse af antologien er gjort mulig med støtte fra Velux Fonden og DUF - Dansk ungdoms fællesråd. 

DUF_Logotype_Horisontal_RGB.png
 
Forrige
Forrige

VIL DU SKABE UNG-TIL-UNG LÆSEFÆLLESSKABER?

Næste
Næste

BLIV LÆSEGUIDE OG VÆR MED TIL AT SIKRE AT FLERE BØRN VOKSER OP MED LÆSNING SOM EN DEL AF DERES LIV