Mænd mødes om skønlitteratur: vi søger frivillige over hele landet til at skabe læsefællesskaber for mænd i alderen 60+

Vores frivillige læseguide Ole mødes hver uge med en gruppe på otte mænd på 60+, i Odense. De læser litteratur og snakker om de tanker eller følelser teksten måske vækker hos dem hver især.

I samarbejde med Ældre Sagen søger Læseforeningen lige nu frivillige læseguider på tværs af landet til at gøre en forskel for mænd i alderen 60+ gennem skønlitteratur. Ved at skabe stærke læsefællesskaber kan du som læseguide være med til at styrke livskvaliteten og skabe øget trivsel for mænd i overgangen mellem arbejdsliv og pension. Måske er det noget for dig eller en du kender?

Om projektet

Projektet er et samarbejde mellem Ældre Sagen og Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet. Det er støttet af Trygfonden. Formålet er at etablere ugentlige læsefællesskaber for mænd i alderen 60+ og undersøge guidet fælleslæsning som en potentiel sundhedsfremmende aktivitet i hvad der for mange mænd er en kritisk periode i livet, med mange store overgange. Projektet fokuserer i første omgang primært på mænd i overgangen mellem arbejdsliv og pension. Dertil kommer dog et fokus på at skabe læsefællesskaber for demensramte mænd og pårørende.

Læs mere om projektet Mænd mødes om skønlitteratur her.

Om samarbejdspartnerne

Læseforeningen er en civilsamfundsorganisation, der arbejder for at skabe øget trivsel, empowerment og mental sundhed ved at etablere skønlitterære fællesskaber for folk i alle aldre, livssituationer og på tværs af samfundslag. Vores læsegrupper faciliteres af frivillige læseguider uddannet i metoden guidet fælleslæsning – og det er netop her, vi har brug for dig! Så læs endelig videre!

Ældre Sagen er en landsforening baseret på frivillige kræfter og engagement og et sekretariat, der støtter op om arbejdet. Ældre Sagen skaber rum for gode liv - uanset alder. Landsforeningens arbejde er baseret på medlemmerne og deres engagement i foreningens lokalafdelinger og udvalg.

Som en sidste samarbejdspartner er Statens Institut for Folkesundhed tilknyttet. De følger projektet med fokus på oplevet effekt for deltagerne og implementering på tværs af landet.


Din rolle: Om at være læseguide

Som frivillig læseguide skal du fælleslæse i en af Ældre Sagens lokalafdelinger, og du skal kunne læse én gang om ugen. Du kan læse alene eller dele læsegruppen med en anden læseguide. Du skal også, i samarbejde med den lokale afdeling af Ældre Sagen, være med til at rekruttere deltagere til din læsegruppe. Projektet tilbyder i den forbindelse økonomisk støtte til annoncering og andet reklame for læsegrupper.

Vi forventer, at du efter at have fået uddannelsen kan forpligte dig som læseguide minimum 1 år.

OBS! Du behøver ikke at være medlem af Ældre Sagen for at være frivillig læseguide i en af Ældre Sagens lokalafdelinger.

Vi tilbyder:

  • En 3-dages uddannelse i metoden guidet fælleslæsning

  • Et match med en læsegruppe, som du læser med en gang om ugen i en af Ældre Sagens lokalafdelinger

  • Et dynamisk frivilligmiljø og et frivilligprogram, der understøtter dig i din praksis

  • Adgang til vores litteraturforum – et online tekstarkiv for alle aktive frivillige i Læseforeningen

Om dig:

  • Du er interesseret i litteratur og har lyst til at dele den med andre

  • Du har mod på at skabe læsefællesskaber for at modvirke ensomhed og mistrivsel hos mænd i overgangen mellem arbejdsliv og pension (evt. demensramte mænd og deres pårørende)

  • Du er en dygtig facilitator, som møder alle i øjenhøjde og med respekt

  • Du er mødestabil og har mulighed for at læse fast én gang ugentligt i dagtimerne

Ansøgning

Send en kort motiveret ansøgning via dette ansøgningsskema til Caecilie@laeseforeningen.dk senest d. 27. september 2024. Der afholdes online gruppesamtaler i midten af oktober og i ansøgningen bedes du angive, hvilken dato du ønsker at deltage i en gruppesamtale. 

For at komme i betragtning skal du kunne deltage på læseguideuddannelsen, som finder sted på Kragsbjerggard Vandrehjem & Hotel i Odense d. 25- 27. oktober 2024. Der vil være gratis forplejning og overnatning på uddannelsen.

Vi skal bruge 30 frivillige læseguider. I tilfælde af pladsmangel vil vi prioritere frivillige som har prøvet at deltage i guidet fælleslæsning samt geografisk spredning.

Forrige
Forrige

Litteratur i virkeligheden - Guidet fælleslæsning: Køb bogen nu hos Aarhus Universitetsforlag

Næste
Næste

Nye balancer - online læsefællesskaber for mennesker med fysisk handicap